zondag, augustus 18, 2019
Home > Helden achter de schermen > Twee geliefden, twee nieren

Twee geliefden, twee nieren

Als je al bijna je hele leven ziek bent, dan went het bijna. Maar toen de nier van Frederik begon af te sterven  stond Niek klaar voor hem. Een heel leger psychologen wilde het weten: waarom geef je een nier aan iemand die je pas net kent? Niek twijfelde echter geen moment. Hij stond zijn nier af aan zijn vriend Frederik zodat ze niet hoefden te dialyseren. “Dat was gewoon geen leven meer” zegt Niek.

Niek (23/5) en Frederik (27) leerde elkaar 6 jaar geleden kennen en leven samen in een schattig huisje in het oosten van Overijssel het dorpje, Vriezenveen.

Frederik lijdt al een hele lange tijd aan een nierziekte. Op zijn negende kreeg hij een nier van zijn vader die twee jaar mee zou gaan, tenminste dat zeiden de doktoren. Wonderbaarlijk genoeg ging deze nier 15 jaar langer mee dan verwacht. Na die 15 jaar begon het lichaam de nier af te stoten, zijn nier werkte toen nog maar voor 10%. Het was in eerste instantie de bedoeling om de nier van Frederik te laten dialyseren, schoonmaken. Maar dan zou hij drie dagen in de week in het ziekenhuis door brengen. ‘’Daar hebben we toen niet voor gekozen. Dat was gewoon geen leven meer.’’ Niek zag hem in die tijd verschrikkelijk achteruit gaan.

’Hij was chronisch heel erg moe en kon amper meer werken. Ik heb toen besloten om door het traject te gaan zodat ik mijn nier af kon staan.’’

Niek was toen 19, en moest allerlei onderzoeken ondergaan. ‘’Ik was eigenlijk veel te jong en ik kende Frederik nog niet lang genoeg om een orgaan af te staan, daarom moest ik langs een psychiater om te kijken of ik wel goed genoeg functioneerde.’’ In eerste instantie had de moeder van Frederik besloten om haar nier af te staan,  maar vanwege geloofsredenen heeft zij afgehaakt. ‘’ Ze wachtte op het teken van de Heilige geest maar dat kreeg ze niet. Ik was erg teleurgesteld en nog steeds’’

Wat zo bijzonder is aan deze nierdonatie is dat Niek en Frederik het elfde paar zijn wat over de bloedgroep heen heeft kunnen transplanteren. Ze hadden allebei verschillende bloedgroepen.

Niek ‘’Ze hebben mijn nier toen helemaal gezuiverd.’’

Frederik ‘’ Mijn weerstand hebben ze heel erg verlaagd. Zo dat als de nier zou worden getransplanteerd mijn lichaam zou denken dat de nier van mij zelf zou zijn.’’

Hiervoor kreeg hij allerlei medicaties toegediend, maar ook het bloed werd gespoeld zodat alle antistoffen en witte bloedcellen werden platgelegd. Alles bij elkaar heeft het drie kwart jaar geduurd voor dat Frederik en Niek op de operatie tafel lagen. Geen van beide zijn ze echt bang geweest voor hun leven. Niet voor of na de operatie.

We konden niet samen geopereerd worden, ik ging eerst en volgens mij heeft Frederik mij toen nog gezien.’’ Verteld Niek

“We lagen nog een tijdje naast elkaar in de uitslaap zaal. Het was heel naar om je zo te zien liggen met al die slangen.’’ Antwoord Frederik

De operaties waren allebei heel goed verlopen. Frederik voelde zich gelijk goed, dat kwam omdat de nier gelijk werkte. ‘’Ik had net ADHD’’. Bij Niek was dat omgekeerd ‘’Na dat ik mijn nier heb laten verwijderen heb ik wel voor een half jaar last gehad van vermoeidheid. Dat kan in combinatie zijn dat mijn lichaam er heel erg aan moest wennen om met één nier te functioneren.’’  Ze leven nu allebei met dezelfde nier die op een hoog percentage werkt.

Het verhaal van Niek en Frederik laat zien dat hetntoch wel in je zit om een leven te redden. Het hoeft niet zo te zijn dat je iemand redt uit een brand of een instortend gebouw. Veel mensen wachten nog steeds op een orgaan. Niek waagde de sprong om Frederik te helpen.

lotte
Lotte Wassink | Vrolijk / heel erg nadenkend / enthousiast en spontaan | Mijn held: Marilyn Monroe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *