zondag, augustus 18, 2019
Home > Helden van de toekomst > Een beetje magie

Een beetje magie

Homey is een product van het bedrijf Athom. De eigenaren van Athom zijn Emille Nijssen en Stefan Witkamp. De twee jonge ondernemers hebben elkaar ontmoet op de Universiteit van Twente. Homey is een apparaat dat preciés doet wat jij wilt. Homey verbindt alle (draadloze) apparaten in huis, en voegt deze samen in één systeem. Het is overzichtelijk en slim. Met Homey moet de technologie weer leuk en makkelijk worden in gebruik. “We zagen steeds meer draadloze en ‘slimme’ apparaten op de markt verschijnen, maar in de praktijk betekent dit vooral meer afstandsbedieningen en losse apps”, vertelt Emille Nijssen. Stefan Witkamp vult hem aan: “Elk apparaat leefde in zijn eigen ‘wereld’ en werkte niet samen met de rest van het huis. Ook al zijn die apps en afstandsbedieningen in het gebruik best lastig en onhandig.

Alles in huis verbonden
Homey verbindt je met alle apparaten, en maakt ze benaderbaar op één centrale plek. Homey combineert 8 draadloze technieken met een open platform. Hierdoor kan Homey met bijna elk apparaat verbinden. Vervolgens kunnen alle verschillende apparaten via Homey aan elkaar geschakeld worden. Het systeem is zo ontworpen, dat iedereen het kan gebruiken. Homey kan bediend worden via een Smartphone app die alle apparaten verzameld, maar ook automatische Flows, of door tegen Homey te praten. Een paar voorbeelden van hoe je dag er met Homey uitziet:
h1

h2

h3

De Flows
Je kunt je huis een beetje magie geven met je eigen Flows. Met de Flow Editor kun je ‘Als dit dan dat’-achtige regels maken, die Homey zicht laat gedragen zoals jij wilt. Voorbeeld: zet je lampen automatisch aan als je thuiskomt en laat Homey vragen of je favoriete muziek wilt horen. Of laat Homey je waarschuwen wanneer je weg gaat en het binnenkort gaat regenen.

h4
De werking van ‘als dit dan dat’-achtige regels

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?
Het ‘oeridee’ van Homey is ontstaan op de studentenkamer van de andere oprichter, Emile. Hij lag in zijn bed, het licht stond nog aan, en hij kon niet makkelijk bij de schakelaar. Vanuit hier is hij gaan knutselen, hebben we later voor vakken op de universiteit uitgebreid, en is Homey ontstaan.

Hoe lang hebben jullie hierover gedaan?
Het is een paar jaar een hobbyproject geweest, wat langzaamaan iets groter werd, maar nog steeds erg houtje-touwtje bleef. Ruim 2 en een half jaar hebben we in het kader van onze Bachelor opdracht ons echt hierop gestort, en zijn we het een en ander beter en professioneler gaan aanpakken. Vanaf toen zijn we bijvoorbeeld ook onze Kickstarter gaan voorbereiden, en een bedrijf geworden.

Hebben jullie nog ideeën voor in de toekomst? Zo ja, wat zijn ze?
Wij hebben nog heel veel ideeën voor in de toekomst. Homey is nog met zoveel dingen uit te breiden en op zoveel manieren in te zetten. Helaas kan ik die natuurlijk nog niet allemaal delen, maar we willen zeker bezig blijven met het (softwarematig) updaten van Homey. Om zo steeds meer gave dingen te kunnen doen. Bijvoorbeeld ook in markten als de zorg. Zelf zijn we nog druk bezig met Homey, omdat we bijna in de winkels liggen.

Homey
Homey
Soraya Gerritsen
Soraya Gerritsen | Gezellig / rustig / grappig | Mijn held: Mijn vader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *