zondag, augustus 18, 2019
Home > Kerker > De grote roerganger

De grote roerganger

 

In 1949 won Mao de burgeroorlog, hij werd eerste president van de Volksrepubliek China. Mao breidde het Chinese grondgebied uit en veroverden Tibet. Moa was de baas in China, hij stond aan het roer van het schip China mensen noemden hem de grote roerganger. Mao wou China modern maken, in het eerste jaar van zijn regering lukte dat ook. Hierdoor kregen veel mensen het beter. Hij leerden mensen lezen en schrijven ook zorgde hij voor een betere gezondheidszorg.

Vanaf 1954 begon zijn bewind steeds strenger te worden. Hij wou de landbouw vergroten, dat betekende dat veel boeren alles aan de staat moesten geven. Boeren werden streng gestraft als ze dat niet deden of niet hard genoeg werkten. Er ontstond hongersnood, er vielen tientallen miljoenen doden.

Na de mislukking van de grote sprong voorwaarts werd het bestuur meer overgelaten aan praktisch ingestelde politici en kwam Mao een beetje op de achtergrond. Maar in 1966 had Mao daar genoeg van en begon hij de Culturele Revolutie om zijn populariteit weer te vergroten. De rode gardes dat was de jeugd van  China die de ideeën van Mao verspreidde. Volgens Mao moest er afgerekend worden met het verleden, de tradities van China moesten worden vernietigd en de revolutie opnieuw worden ingezet. De Rode Garde lette erop of iedereen zich wel aan de regels van Mao hield, zo niet dan werd je vermoord. De Rode Gardes hebben miljoenen mensen vermoord. Ook hebben ze heel veel oude gebouwen en kunstwerken vernietigd.

De culturele revolutie eindigden na de dood van Mao. Volgens de verhalen leefden Mao erg ongezond hij poetsen nooit zijn tanden en at bijna altijd ongezond. Ook was hij een ketting roker en dronk erg veel alcohol. Hij is wel oud geworden, 83 jaar. Dit was voor deze tijd aardig oud. Hij is overleden door zijn levensstijl en bleek al erg lang ziek te zijn. Toch waren er veel mensen verdrietig om zijn dood. De Russen stuurden zelfs een kist helemaal gemaakt van kristallen. Er zijn veel documentaires over het leven van Mao Zedong gemaakt.

 

266px-mao_zedong_portrait

rweber
Romy Weber | Sociaal / Lief / Grappig | Mijn held: Mijn moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *