zondag, augustus 25, 2019
Home > Helden van toen > Literaire Helden

Literaire Helden

Annie M.G. SchmidtAfbeeldingsresultaat voor annie mg schmidt

Anna Maria Geertruida Schmidt

 Annie werd niet alleen beroemd in Nederland maar ook in België door haar kinderboeken. Denk aan, Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Abeltje. Heel veel mensen zijn opgegroeid met haar verhalen en zelfs nu ze er niet meer  is worden haar verhalen nog ontzettend veel gelezen. Ze is vanaf 1950 tot 1993 actief geweest wat betreft werken en schrijven van verhalen, daarnaast zijn enkele van haar verhalen tot film gevormd waaronder Pluk van de Petteflet. Annie was getrouwd en kreeg samen met Dick haar echtgenoot een zoon Flip. Haar zoon speelde toen hij wat ouder was ook mee in haar werken. Dick heeft zijn eigen leven genomen in 1981 waarna Annie de beslissing heeft gemaakt hetzelfde te doen echter in 1995.

 

Enid BlytoAfbeeldingsresultaat voor enid blytonn

Enid Blyton is een Britse schrijfster die beroemd is geworden in Nederland door haar boekenseries; De vijf en Noddy. Ze is geboren in East Dulwich Zuid-Londen en overleden in Hampstead. Enid haar vader wilde dat ze pianiste werd maar toen haar ouders scheidde in 1910 begon ze met schrijven. Ze kreeg twee dochters en haar succes werd groter en groter. Onder andere schreef ze: Child Whispers, De dolle tweeling, De ‘Grote 7’, De club 8 en Mini Muis. Dit was echter niet alles. Enid is in haar vroege tijd ook nog 2 jaar onderwijzeres geweest en is maar liefst 2 keer getrouwd. In 1960 werd Enid overvallen met de verschijnselen van Alzheimer, in 1967 overleed haar man en een jaar later overleed Enid Blyton zelf.

 

Afbeeldingsresultaat voor roald dahlRoald Dahl

Roald Dahl een Britse schrijver met een ontzettend bijzondere manier van schrijven, die zowel leuk is voor volwassenen als voor kinderen. In juli 1934 trad hij in dienst van Shell Petroleum Company. Zijn schrijverscarrière begon nadat hij in het leger werd overgeplaatst. Een aantal van zijn boeken die ondanks dat hij al een lange tijd niet meer leeft nog veel gelezen worden zijn onder andere; De griezels, Matilda, Sjakie en de grote glazen lift en niet te vergeten Sjakie en de chocolade fabriek. Een aantal van zijn boeken zijn verfilmd die overal nog steeds gezien worden en zeer populair zijn. Roald had 5 kinderen, in 1983 scheidde hij van zijn vrouw en zelf overleed hij op 23 november 1990 aan de gevolgen van Leukemie.

 

 

Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk is in 1961 geboren in Den Haag, ’s Graven Hage. Ze had dyslexie maar begon al vroeg met het schrijven van
haar eigen verhaaltjes.Afbeeldingsresultaat voor helen vreeswijk Als kind wilde ze graag schrijver worden of bij de politie gaan werken. Van haar 17e tot haar 51e heeft ze gewerkt in verschillende functies voor Justitie. Haar ervaringen bij de recherche heeft ze verwerkt in haar boeken, waarin misdaad een grote rol speelt. Ze was een van de meest populaire jeugdthrillerschrijvers in Nederland en België, en dat terwijl het allerminst vanzelfsprekend was dat ze schrijver zou worden. Taal is haar gereedschap, maar door haar dyslexie ook haar struikelblok. Helen was getrouwd en had twee dochters. In 2014 maakte Helen bekend dat ze ongeneeslijk ziek was. Ze haalde voldoening uit het schrijven, leverde nog een paar populaire boeken met als laatste het boek Vermist, het eerste deel van een nieuwe avonturen serie. Ze heeft deze serie helaas niet af kunnen maken, op 31 oktober 2016 overleed Helen, ze werd 55 jaar.

Bron foto: http://helenvreeswijk.nl/

 

William Shakespeare

William Shakespeare was een Engelse toneelschrijver, acteur en dichter. Op 18 jarige leeftijd trouwde hij met de 26-jarige Anne Hathaway.
Afbeeldingsresultaat voor william shakespeareZe kregen drie kinderen, waaronder een tweeling. Wat Shakespeare deed om zijn gezin te onderhouden is onbekend. Hij verliet zijn gezin in Londen om zijn geluk te volgen. In 1592 werkte Shakespeare daar als schrijver en acteur. In dat jaar ging de pest door de stad. De overheid besloot de theaters en andere openbare plaatsen te sluiten om de verspreiding te stoppen. Shakespeare was in een klap werkloos en begon met schrijven van Poëzie. Toen de Londense theaters in 1594 opnieuw openden had Shakespeare zich aangesloten bij een groep acteurs. Behalve met acteren en schrijven hield hij zich ook bezig met de zakelijke kant van het theater. Hij werd enorm rijk en kon een van de grootste huizen in Stratford kopen. Hij wordt door heel veel mensen gezien als de beste auteur die Engeland ooit gehad heeft. In totaal schreef hij 38 toneelstukken, 153 sonnetten en 2 grote gedichten, zowel grappig als droevig. Zijn meest bekende voorstelling is Romeo en Julia.

nadja
Hoiiiiiiiiiii, Mijn naam is Nadja, ik ben 16 jaar en ben gek op lezen & schrijven. Mij kan je voornamelijk in mijn kamer vinden met een boek of pen in mijn handen. Ook bezoek ik graag concerten van mijn favoriete artiesten! Via deze blog kom je er langzaam achter wie ik nou echt ben en wat ik leuk vind. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *