zondag, augustus 25, 2019
Home > Helden van de toekomst > “Gelijkheid komt in golven”

“Gelijkheid komt in golven”

Al vanaf 1880 zijn er talloze vrouwen geweest die voor hun rechten hebben gevochten en sinds vrouwen vrijheid, de mogelijkheid van onderwijs, werk, kiesrecht en gelijke rechten hebben, zou je denken dat een nieuwe golf van feminisme écht niet meer nodig is. Vele vrouwen zijn het hier niet mee eens. Zij willen dat de lijn tussen man en vrouw helemaal gelijkgetrokken wordt en dat rolpatronen doorbroken worden.

“Ik denk dat feminisme veel van de problemen waar we in de maatschappij mee geconfronteerd worden omvat. We bestrijden voorkeur voor gezonde mensen, seksisme, racisme, klassisme en andere problemen die elkaar doorkruisen,” zegt Emma Fisher van weblog strawb-aby.

“Vroeger was feminisme iets dat alleen voor ontwikkelde vrouwen was,’’ zegt Hannah, eigenaar van de Tumblr blog destroy-the-fucking-patriarchy. Vandaag kunnen feministen zoals Michelle Obama en Emma Watson makkelijk een speech houden of een campagne voeren die door veel mensen wordt gehoord, omdat ze heel bekend zijn. Voor mensen die niet bekend zijn, is dit niet zo makkelijk. Gelukkig is hier een geweldige oplossing voor: sociale media! Op sociale media kan iedereen bekend worden, als je goede content hebt en een boel geluk, kan je zo tienduizenden volgers krijgen. Dit geldt ook voor feministen. Door goede content worden zij steeds bekender en beïnvloeden en informeren en onderwijzen ze andere mensen op het internet. “Ik denk dat ik door mijn blog mijn volgers graag wil leren om hun ogen open te houden en te realiseren dat er nog steeds zoveel ongelijkheid in de wereld is,” vindt Emma, strawb-aby.

Doormiddel van het constante verspreiden van een bericht op Tumblr waarin werd gelinkt naar een enquête, hadden er aan het eind van de dag meer dan honderd mensen van over de hele wereld gereageerd op mijn enquête. Hoewel de uitkomst redelijk teleurstellend was omdat de meerderheid van de mensen niet zo 1 2 3 een blog konden bedenken, heb ik toch tien blogs een privébericht gestuurd of ik ze een paar vragen mocht stellen voor Helden. Uiteindelijk heb ik destroy-the-fucking-patriarchy, the-daily-feminist en strawb-aby geïnterviewd.

 

Destroy-the-fucking-patriarchy

“De vierde golf van feminisme is een all-inclusive benadering dat probeert iedereen te betrekken. Vroeger was feminisme iets dat alleen voor ontwikkelde vrouwen was; de vierde golf ziet het probleem hiervan en probeert feminisme terug te brengen naar de echte wereld.

Ik vind dat feminisme nog steeds nodig is omdat het een dynamische beweging is. Gelijkheid komt in golven. Ja, vrouwen kregen het recht om te stemmen, maar ze waren nog steeds gediscrimineerd op de werkvloer. Ja, ze waren eindelijk toegestaan om te werken, maar ze hadden geen toegang tot anticonceptie en reproductieve gezondheidszorg. Ja, abortus was gelegaliseerd, maar 1 op de 6 vrouwen (en 1 op de 3 transvrouwen) worden geconfronteerd met verkrachting of seksueel misbruik. Er is altijd ruimte voor vooruitgang.  Daarnaast zijn er meer specifieke problemen die de tweede golf (‘’white feminism’’) verdoezelde, die nu pas aan het licht komen en onderzocht moeten worden. Eindelijk zijn we de ervaringen van mensen van andere rassen, seksen en culturen gaan bevestigen. Deze mensen werden niet gehoord door andere golven van feminisme en het is dringend nodig dat we ze nu wel een stem geven.

Ik heb deze blog gemaakt om mensen te onderwijzen, maar toen ik op Tumblr kwam realiseerde ik mij dat ik zelf nog veel moest leren voordat ik echt kon praten. Ik leer nog steeds veel van de mensen hier.”

 

The-daily-feminist

“Ik geloof erg dat feminisme nog steeds nodig is omdat er nog steeds plaatsen zijn waar sekse tegen mensen wordt gehouden. We zien het in carrières als vrouwen proberen om banen of gelijk salaris te krijgen, we zien het wanneer een vrouw aangerand wordt en daarna wordt verteld dat het haar fout is, we zien het wanneer een vrouw wordt verteld dat ze thuis moet blijven om op de kinderen te passen of in de keuken moet staan. Dit soort dingen gebeuren nog steeds bij vrouwen en meisjes en het creëert een ongelijke wereld. Ik wil mijn volgers leren dat als we samen werken en compassie en medeleven gebruiken, we echt een verschil kunnen maken.”

 

strawb-aby

“Ik denk dat feminisme veel van de problemen waar we in de maatschappij mee geconfronteerd worden omvat. We bestrijden voorkeur voor gezonde mensen, seksisme, racisme, klassisme en andere problemen die met elkaar kruisen. Het is een beweging die me inspireert om een betere persoon te worden en mensen de respect en aandacht te geven die ze verdienen.

Ik denk dat ik door mijn blog mijn volgers graag wil leren om hun ogen open te houden en te realiseren dat er nog steeds zoveel ongelijkheid in de wereld is, niet alleen gericht op vrouwen.”

 

 

Eva Luijendijk
Eva Luijendijk | nieuwsgierig / luid / praatgraag | Mijn held: Annie mg Schmidt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *