zondag, augustus 18, 2019
Home > Kerker > ”Hij verbood mij om er iets over te zeggen”

”Hij verbood mij om er iets over te zeggen”

Paul Schäfer. Hij zit hier in de kerker, maar wie is hij nu eigenlijk en wat heeft hij gedaan? Nou, het is geen man van rozengeur en maneschijn.

40 jaar geleden vluchtte Paul Schäfer, een ex-nazi, sekteleider en pedofiel, naar Chili om daar aan de voet van het Andesgebergte ongestoord zich te kunnen settelen samen met zijn Duitse volgelingen.

Daar richtte hij Colonia Dignidad (Kolonie Waardigheid) op, het kamp werd omringd door enorme hekken met prikkeldraad. De kolonisten stichtte daar in de loop van de jaren een zelf zorgende boerderij op, net zoals een modern ziekenhuis en een school, waar de buurtbewoners ook gebruik van mochten maken. Veel kolonisten bleven uit vrije wil, maar sommige werden tegen hun wil in vastgehouden.

Tijdens het militaire regime in 1973-1990, werd Colonia Dignidad gebruikt door de Chileense geheime dienst en regering om tegenstanders te martelen. Dat ging niet zachtaardig. Ze gaven hun gevangen, voornamelijk politieke tegenstanders, elektrische schokken die ze overal toediende. Het blijkt dat er onder Colonia zich een heel tunnelstelsel bevond waar de martelingen gehouden werden. Vooral  bepaalde sekte leden, waaronder artsen, waren hier bij betrokken geweest. Twee artsen waren actief aanwezig tijdens de martelingen.

Er speelde zich nog meer verschrikkelijke dingen af in de kolonie. Als je in de Colonia woonde werd er van je verwacht dat je volgens het Spartaanse regime ging leven. Mannen en vrouwen leefde apart en kinderen werden van hun ouders gescheiden en opgevoed zoals Schäfer het wilde. Kinderen leerde hun familie ook nooit kennen, na de geboorte werden ze gelijk van hun ouders gescheiden. Er werden zelfs kinderen, voornamelijk jongetjes, geadopteerd uit Chili. Ouders hebben ze tevergeefs nog uit de kolonie geprobeerd te halen.

 

 

Bron
Bron

Mensen die zijn ontsnapt uit de kolonie vertelde dat ze dwangarbeid moesten verrichten, martelingen moesten ondergaan en dat er sprake was van het in moeten nemen van verdovende middelen. Waar die verdovende middelen voor waren is niet bekend. In 1967 vluchtte een Duitser uit de sekte en beschuldigde Schäfer van het misbruiken van jongens. Het ontsnappen uit de kolonie was een hele opgave. Schäfer hield herdershonden die er voor zorgde dat heidenen buiten het kamp bleven. Ook de leden van de sekte, die probeerde te ontsnappen,  hield hij op die manier binnen het kamp.

Gelukkig kwam aan deze ellende uiteindelijke een einde. In 1991 besloot de Chileense regering dat de sekte ontbonden moest worden. In 2006 werd hij veroordeeld vanwege misbruik, moord en martelingen. In 2010 overleed hij in de gevangenis. Hij zou nooit meer iemand kwaad doen.

lotte
Lotte Wassink | Vrolijk / heel erg nadenkend / enthousiast en spontaan | Mijn held: Marilyn Monroe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *