zondag, augustus 18, 2019
Home > Feature > Boyan Slat, redder van de oceanen

Boyan Slat, redder van de oceanen

Op 16-jarige leeftijd merkte Boyan Slat tijdens een duik in Griekenland dat hij langs meer plastic tasjes zwom dan vissen. Hij was geschokt van wat hij zag en wist dat hij wat moest doen. Er was op dat moment geen concreet plan om plastic uit de oceanen te halen, dus hij besloot om zelf aan een oplossing te beginnen.

Het idee

Een half jaar lang heeft hij zich verdiept in het probleem van drijvend plastic voor zijn schoolproject. Vaak gaat het over plastic voorkomen in plaats van opruimen. Boyan dacht: ‘’Waarom zou je dóór de zee heen gaan, als de zee ook door jou kan?’’ Hij kwam met The Ocean Cleanup. Een project om een groot deel van het plastic uit de zee te halen. Hij hield een TEDx Talk in Delft vier jaar geleden en werd een internethit. Het filmpje werd maar liefst ruim 2,5 miljoen keer bekeken op YouTube.

Financiering

Door middel van crowdfunding heeft Boyan meer dan 2 miljoen dollar opgehaald voor zijn project van 38.000 donateurs van 160 verschillende landen binnen 100 dagen. Dit geld kan hij gebruiken voor het maken van een pilotmodel op schaal, die hij kan gebruiken voor het testen van het systeem.

Plastics

Tegenwoordig gebruiken wij ontzettend veel plastic in het dagelijks leven. Zelfs de allerkleinste deeltjes (microplastic) in bijvoorbeeld schoonheidsproducten als scrubmiddel is een groot probleem voor het zeeleven. Vissen zien het aan als voedsel, eten het, en overlijden. Plastic verwijderen met visnetten is geen optie. Het zou teveel geld, tijd, en vissenlevens kosten. Bovendien verwijdert het niet de microplastics. Maar plastic heeft één voordeel: het drijft.

Daarentegen gebruikt Boyan de natuurlijke stromingen in zijn voordeel en plaatst hij de kilometerslange installatie op de plek van de ‘garbage patches’, de plek waar al het afval van de desbetreffende oceaan vanzelf samenkomt. Het heeft ‘armen’ van elk maar liefst vijftig kilometer lang.

csm_cleanup7_619e6c4c59
The Ocean Cleanup

De planning

Boyan en zijn team zijn momenteel bezig met het prototype in de Noordzee, op 23 kilometer afstand van de kust van Scheveningen. Dit is om te kijken wat het effect is van de golven en stromingen op de drijvende barrières. De test is mogelijk dankzij een bijdrage van 1,5 miljoen euro van het ministerie van infrastructuur en milieu, baggermaatschappij Boskalis en een anonieme bron.

In 2020 moet het echte werk beginnen, want dan willen Boyan en zijn team beginnen aan de grote schoonmaak van de Grote Oceaan, tussen Hawaii en Californië. Binnen tien jaar tijd zou de helft van al het plastic in dat gebied opgeruimd moeten zijn.

Deze diashow vereist JavaScript.

Karlijn Prot
Karlijn Prot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *