zondag, augustus 18, 2019
Home > Columns > Column: Freddie Mercury

Column: Freddie Mercury

Laat ik bij het begin beginnen: ik ben een groot muziekfan en mijn held is dan ook een muzikant. En niet zomaar een muzikant. Als frontman van een van de grootste bands aller tijden wordt hij nog steeds geroemd om zijn diverse stem en zijn vocale bereik. Niet alleen zijn stem viel op, ook zijn flamboyante verschijning op alle wereldpodia waar hij heeft gestaan maakt nog altijd indruk. Hij was een groots man en voor velen een held. Helaas ging ‘heroes never die’ niet op voor mijn held: hij overlijdt op 24 november 1991 op 45 jarige leeftijd aan de gevolgen van aids.

Ik heb het natuurlijk over de zanger van de legendarische rockband Queen: Freddie Mercury. Met Brian May, John Deacon en Roger Taylor heeft hij de (rock-)muziek voorgoed veranderd. De allergrootste bands van nu, waaronder Muse en de Red Hot Chili Peppers, zeggen nog altijd sterk te zijn beïnvloed door het werk van de Britse band. Maar Freddie Mercury was meer dan Queen. Zijn leven begon vrij turbulent. Mercury werd in het huidige Tanzania geboren en moest in 1964 met zijn hele familie vluchten naar het Verenigd Koninkrijk door opstanden in zijn thuisland. Daarnaast was hij openlijk homoseksueel, iets wat zeker niet makkelijk was in zijn tijd, want slechts 3 jaar voordat Queen gevormd werd was homoseksualiteit gelegaliseerd, en nog door lang niet iedereen geaccepteerd. Hij was openlijk homoseksueel maar wilde nooit teveel daarover praten, hij wilde het liefst gewoon muziek maken. ‘I am what I am. So what?’ was een van zijn uitspraken. En die bewonder ik. Want hij was gewoon zichzelf. Een homoseksuele muzikant van een heel groot kaliber en een verlegen persoon. Want zo flamboyant en extrovert als hij op het podium was, zo verlegen was hij naast het podium. Hij gaf weinig interviews en stelde privacy erg op prijs. Hij wist, ondanks dat hij een publiek figuur was, werk en privé zeer goed gescheiden te houden, en dat vind ik enorm knap. Mijn held, Freddie Mercury.

jos
Jos Lagerburg | intelligent / rustig / ambitieus | Mijn held: Freddie Mercury.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *