zondag, augustus 18, 2019
Home > Columns > Column: Bruce Springsteen

Column: Bruce Springsteen

Wie is jouw held? Je hebt mensen die over deze vraag lang nadenken en je hebt mensen zoals ik, mensen die antwoord geven terwijl de vraagsteller nog niet is uitgesproken. Toen er aan mij werd gevraagd wie mijn held was gaf ik zonder twijfelen het antwoord: ‘Bruce Springsteen’.

Maar waarom nou precies hij? Ik denk dat dit vooral door mijn opvoeding komt. Mijn vader luisterde namelijk altijd naar zijn albums en keek in de woonkamer de live concerten op een koelkast van een tv, terwijl mijn moeder er niet veel mee had. Toen mijn moeder op een dag mij als 2-jarige koter mee zag en hoorde zingen, was ze helemaal om.

Het duurde daarna nog een tijdje, maar op 13 oktober 2006 zijn we naar een concert van hem geweest in Rotterdam. Ik was toen net zes en nog erg klein dus de beveiliging pikte ons eruit en we kwamen op de eerste rij en in het midden van de show werden mijn broer en ik over de hekken getild. Aan het eind van een daadwerkelijk geweldig concert pakte een beveiliger mij op en ik stond oog in oog met ‘The Boss’. Hij keek me aan, gaf me een hand en een plectrum. Deze heb ik tot deze dag nog op mijn kamer. In totaal heb ik 5 shows bijgewoond: Rotterdam, Barcelona, Benidorm, Nijmegen en Den Haag.

bruce-springsteen

Wat ik zo mooi aan zijn muziek vind, kan ik niet uitleggen. Het is gewoon een kwestie van smaak denk ik. Maar het is wel erg gevarieerd en misschien is dat ook wel een reden. In totaal heeft hij 386 nummers geschreven én uitgebracht. Dit zijn alleen nummers die op een album staan. Dus nummers als Seeds, Chimes of Freedom of Trapped etc. zitten niet bij de 386 in, want deze zijn nooit op cd uitgebracht. En hij heeft ook nog nummers voor andere artiesten geschreven, bijvoorbeeld ‘Fire’ voor de Pointer Sisters. En dit allemaal terwijl hij leidt aan een flinke depressie. Zelfs zo erg dat hij vanaf de 80’s wel, niet, wel, niet aan de antidepressiva zit.

Het is een geweldige zanger, schrijver, componist en een perfectionist. En hij is met zijn 67 jaar nog steeds niet van het podium af te slaan, met concerten die soms langer dan 4 uur(!) duren. Dit allemaal bij elkaar maakt hem voor mij een échte held.

Tom Ansmink

One thought on “Column: Bruce Springsteen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *