zondag, augustus 25, 2019
Home > Kerker > Robespierre

Robespierre

Afbeeldingsresultaat voor robespierreDe Franse Revolutie was een zeer invloedrijke opstand met veel bekende personen die een rol van betekenis in deze revolutie hebben gespeeld. Denk aan Koning Lodewijk XVI, Napoleon en dus ook Maximilien de Robespierre. Wie was deze Robespierre en wat geeft hem deze plek in de heldenkerker?

Om goed te kunnen schetsen wie Robespierre precies was, moet u ook een goed beeld hebben van wat de Franse Revolutie precies was. In 1789 lag alle macht in Frankrijk in de handen van de toenmalige koning Lodewijk XVI. Hij bepaalde alles in het land, waar toentertijd sprake was van een standensamenleving. De stand waar je toe behoorde, bepaalde je sociale positie in de maatschappij. Zo was de geestelijke stand de hoogste, daarna de adel en de boeren en burgers (grootste deel van de bevolking) behoorden tot de laagste klasse en hadden dus ook amper geld.

De boeren en burgers waren ook de enige klasse die belasting moesten betalen, maar toen bleek dat Frankrijk door oorlogen, privé uitgaven van de koning en hofhouding bijna failliet was. Om dit op te lossen wilde de koning dat de belangrijkste mensen van alle drie de standen bij elkaar gingen zitten om samen het probleem op te lossen. De burgerstand wilde dit wel, maar pas als ze meer rechten kregen. Dit wilde de koning niet en dus mochten de burgers niet meer mee vergaderen. Dit deden ze echter wel. In geheim gingen ze verder vergaderen en kwamen ze tot een grondwet waarin staat dat iedereen, inclusief de koning, gelijk is aan elkaar. De koning was het hier niet mee eens en er braken rellen uit in Parijs.

Frankrijk moest veranderen, vonden de burgers en boeren. De koning en edelen moesten minder macht krijgen, vonden ze. En het werd hard tegen hard. Op 14 juli 1789 werd de Bastille, de Franse staatsgevangenis, bestormd en ingenomen door opstandelingen. Heel Frankrijk kwam in opstand. Voor gelijkheid, vrijheid en broederschap. De Franse Revolutie was nu echt begonnen.

De koninklijke familie werd in 1791 gedwongen om hun oude paleis in Versailles te verlaten en zich in Parijs te vestigen om te laten zien dat het volk het moeilijk heeft. Bij een vluchtpoging naar Oostenrijk werd de familie echter opgepakt en gedwongen tot het ondertekenen van de grondwet en dat werd gedaan. Vanaf nu waren alle Fransen gelijk.

Dit pikte de Oostenrijkers en Pruisen niet en ze stuurden troepen naar Frankrijk om de revolutie de kop in te drukken. Men dacht dat Lodewijk hier mee te maken had en hij werd samen met zijn vrouw en kinderen gevangen gezet. Vanaf nu was Frankrijk een republiek. In 1793 werden Koning Lodewijk en zijn vrouw zelfs onthoofd onder de guillotine.

In de regering die na het afzetten (maar voor de dood) van Koning Lodewijk werd opgezet, had tussen 1792 en 1794 een groepering genaamd de Jakobijnen de macht overgenomen. Een meedogenloze groep die al haar tegenstanders onder de guillotine zette. Terreur werd geboren.

En zo komen we dus terecht bij Robespierre, de leider van die Jakobijnen. Voor de oorlog was hij nog een advocaat die een moordenaar niet de doodstraf wilde geven, omdat hij tegen de doodstraf is.

Dat meningen snel kunnen veranderen, bleek toen Koning Lodewijk het land probeerde te ontvluchtten en gepakt werd. Robespierre vond dat er maar één straf mogelijk was en dat was de doodstraf. Waarom wilde hij nu wel iemand ten dood veroordelen? Het antwoord is de Franse Revolutie. Robespierre was heel erg betrokken bij de Revolutie tegen het koningshuis en was bang dat er met de vluchtpoging van Lodewijk een nieuwe revolutie tegen de huidige revolutie opgezet zou worden. Tevens zou hij zijn eigen leven niet verzekert zijn. En de doodstraf voor de koning was de enige oplossing volgens Robespierre.

‘Tijdens een revolutie zijn er tijden waarin het een misdaad is om te leven en waarin men moet weten dat men zijn hoofd af moet staan als daarom gevraagd wordt.’ – Maximilien de Robespierre

En dat bleek dus de basis te zijn van de terreur van de Jakobijnen van Robespierre. Iedereen die een andere mening had dan die van Robespierre werd onthoofdt onder de guillotine. Tussen de 40.000 en 55.000 burgers vonden de dood door de terreur van Robespierre. Hijzelf werd overigens ook geëxecuteerd, na een staatsgreep van de Nationale Conventie.

 

Beelden: Pierre Roch Vigneron

Gino Haverkamp
18 jaar en verslaafd aan voetbal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *