zondag, augustus 18, 2019
Home > Helden van toen > John Frusciante

John Frusciante

Afbeeldingsresultaat voor john fruscianteJohn Frusciante is misschien niet een naam die bij velen belletjes doet rinkelen. Toch hebben we het hier over één van de beste gitaristen van de afgelopen paar decennia. Als gitarist van de Red Hot Chili Peppers maakte Frusciante jarenlang deel uit van één van de beste bands ter wereld. Een tijd met vele successen, maar ook vele dieptepunten.

John Frusciante werd geboren op 5 maart 1970 in New York. Al snel verhuisde zijn gezin westwaarts naar Los Angeles. Daar kwam Frusciante in aanraking met muziek en begon hij zijn eigen smaak en gitaarstijl te ontwikkelen. In 1982, toen Frusciante twaalf was, kon hij bijvoorbeeld al alle nummers van zijn idool Jimi Hendrix spelen. Dit deed hij in de plaatselijke platenwinkel, waardoor zijn talent al snel opviel.

Tegelijkertijd was in dezelfde stad een klein bandje bezig met zichzelf op de kaart te zetten. De Red Hot Chili Peppers, bestaande uit zanger Anthony Kiedis, bassist Flea, gitarist Hilel Slovak en drummer Jack Irons, traden veelal op in de buurt en kregen geleidelijk aan naamsbekendheid. Frusciante was als tiener groot fan van de band en hoopte ooit voor ze te mogen spelen.

De Chili Peppers genoten in de beginjaren van de plaatselijke bekendheid, maar begonnen rond 1988 nationaal bekend te worden. Totdat gitarist Slovak overleed aan een overdosis heroïne. Daarop toe stapte Jack Irons uit de band en vertrok Anthony Kiedis naar Mexico om daar af te kicken van zijn verslaving. Er werd haastig gezocht naar vervanging en naar vele tijdelijke drummers en gitaristen, kwamen de Peppers uit bij Chad Smith als drummer en de toen 18-jarige fan John Frusciante als gitarist. Een jongensdroom kwam uit.

Met Frusciante als gitarist bracht de band in 1989 het album Mother’s Milk uit. Het album was zo’n groot succes dat het de doorbraak van de Chili Peppers betekende. Maar daar hield het niet op. In 1991 brachten ze Blood Sugar Sex Magic uit met daarop de mega hit Under the Bridge die ervoor zorgden dat de Red Hot Chili Peppers wereldsterren werden.

Tijdens een tournee in 1992 stapte Frusciante echter uit de band. Het vele toeren, de roem en zijn latente drugsverslaving werden hem te veel. Hij trok zich terug in zijn appartement in Los Angeles en begon veel heroïne, cocaïne en alcohol te gebruiken om zijn depressie te bestrijden. In de jaren die volgden deed Frusciante niet veel anders dan stoned zijn op zijn kamer en nummers schrijven voor een tweetal soloalbums. Het was duidelijk dat deze kluizenaar zichzelf totaal verwaarloosde en waarschijnlijk hetzelfde lot zal ondergaan als zijn vriend River Phoenix, die in 1993 stierf aan een hartaanval door een overdosis heroïne en cocaïne.

In 1996 wisten Anthony Kiedis en vriend Johnny Depp Frusciante zo ver te krijgen om afkickklinieken te bezoeken om van zijn drugsverslaving af te komen. Dit deed hij en in 1998 werd Frusciante gevraagd om weer terug te keren bij de Red Hot Chili Peppers. Die hadden enkele maanden daarvoor zijn vervanger Dave Navarro de deur gewezen na het teleurstellende album One Hot Minute.

Met Frusciante als gitarist bracht de band Californication uit en scoorde het mega hits met de titelsong Californication en Scar Tissue. De Red Hot Chili Peppers én Frusciante waren weer terug aan de top. De albums die volgden, By The Way uit 2002 en Stadium Arcadium uit 2006, brachten ook vele hits op. Laatstgenoemde werd door Frusciante zelfs zijn persoonlijke meesterwerk genoemd.

Dat weerhield hem er echter niet van om in 2008 de groep voor de tweede keer te verlaten om zich weer te richten op zijn solocarrière. Hij werd vervangen door Josh Klinghoffer, die nu nog steeds actief is als gitarist bij de band. Tot op heden heeft Frusciante vier soloalbums uitgebracht sinds zijn tweede vertrek bij de Chili Peppers. Het waren geen commerciële successen, maar critici zijn overwegend lovend over het werk van de inmiddels zingende gitarist. Vooral het nummer Look On kan rekenen op goede commentaren.

John Frusciante was, en is nog steeds, een zeer getalenteerde gitarist. Dat iemand ondanks de drugsverslavingen zich aan de rand van de afgrond bevond en er toch zo bovenop wist te komen, is alleen maar knap te noemen. Tel daarbij op dat de Red Hot Chili Peppers zonder hem geen hits hebben gescoord en dat Frusciante zelfs uitgeroepen is tot de beste gitarist van de afgelopen dertig jaar, dan kan je alleen maar concluderen dat we te maken hebben met een echte held.

 

Gino Haverkamp
18 jaar en verslaafd aan voetbal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *