zondag, augustus 25, 2019
Home > Helden van nu > Nederlandse wielerhelden

Nederlandse wielerhelden

 

 Michael Boogerd (1993-2007)

Michael Boogerd behoorde tot de allerbeste Nederlandse wielrenners. Hij heeft dan ook een Michael Boogerd.jpggrote prijzenkast. Zo won hij in 1999 de Amstel Gold Race en twee keer wist hij een rit te winnen in de Tour de France. Verder won hij twee keer de Brabantse Pijl. In zijn carrière werd hij drie keer Nederlands kampioen. Zijn derde zege werd afgepakt wegens het gebruiken van doping. Michael is een bekende wielrenner en daarom kwam het nieuws van dat hij doping gebruikte hard aan bij sommige mensen. Na zijn carrière heeft hij samen met Erik Breukink Team Roompot opgericht. Hij is een grote held voor veel mensen, omdat er bij hem altijd een glimlach op zijn gezicht stond, vandaar ook de bijnamen Mister Prodent en de Eeuwige Glimlach.

 

Johnny Hoogerland (2003-heden)

We hebben het over wielrenners in de geschiedenis, maar Johnny Hoogerland hoort er ook tussen. Eigenlijk is JohImage result for johnny hoogerlandnny de allergrootste Nederlandse wielerheld en mag daarom zeker niet in dit rijtje ontbreken. In de Tour de France van 2011 gebeurde er iets onwaarschijnlijks. Terwijl Hoogerland in de kopgroep reed, kwam er een auto van de Franse televisie voorbij rijden. De auto week uit en gaf zo een tik aan Juan Antonio Flecha, die vervolgens tegen Johnny knalde. Flecha viel hard op het asfalt en Hoogerland belandde in het prikkeldraad. Daar waar de meeste zouden blijven liggen van de pijn stond Johnny zo snel mogelijk op en reed samen met Flecha door. Allebei waren ze zwaar gehavend, maar ze reden de etappe uit op karakter. Wanneer Johnny over de streep kwam en hoorde hij dat hij de bolletjestrui mocht dragen en brak hij in tranen uit. Om het verhaal nog mooier te maken werd hij twee jaar na zijn val Nederlands kampioen. Tegenwoordig rijdt hij voor Team Roompot. Johnny is een prachtig voorbeeld van een held. Een held die niet opgeeft en voor het uiterste gaat.

Jan Janssen (1963-1972)

Dan nu de allerbeste sprinter die Nederland ooit had. Hij heeft een prijzenkast waar Image result for jan janssenelke sporter wel jaloers op zou kunnen zijn. Hij werd één keer wereldkampioen in 1964. Verder won hij één keer de Tour de France, iets wat maar twee Nederlanders is gelukt. Naast zijn overwinning won hij drie keer de groene trui en won hij zeven keer een etappe. In de Vuelta pakte hij ook grote successen. Hij won in 1967 de Vuelta. Verder won hij drie etappes in de Vuelta. Jan Janssen deed mee aan grote klassiekers en daar had hij weer succes. Hij won één keer Parijs-Nice en Janssen won de allergrootste klassieker, namelijk Parijs-Roubaix. En als bekroning op zijn carrière haalde hij de eerste plek op de wereldranglijst. De beste
sprinters die Nederland ooit heeft gekend.


Marianne Vos
(2006-heden)

Natuurlijk moeten we het ook hebben over vrouwelijke wielrensters. Een hele bekende is Marianne Vos. De beste Image result for marianne voswielrenster van Nederland en de wereld. Haar prijzenkast is enorm. Ze werd vier keer Nederlands kampioene op de weg. Ze was niet alleen de beste van Nederland, want ze werd ook drie keer de beste van de wereld. Een keer werd ze olympisch kampioene, vijf keer won ze de UCI World Cup en vijf keer stond ze eerste op de UCI Ranking. Ze won de Ronde van Vlaanderen één keer, vier keer de Waalse pijl en zes keer haalde ze de eerste plek op de wereldranglijst. In haar carrière won ze in totaal 304 keer een gouden medaille. Naast wegwielrennen deed ze ook aan veldrijden. Ook hier hadden haar tegenstanders geen schijn van kans. Marianne werd vijf keer Nederlands kampioene veldrijden en zeven keer wereldkampioene. En ook op de baan werd ze een keer olympisch kampioene. Vos is een held, omdat ze heeft laten zien dat ook vrouwen succesvol kunnen zijn bij wielrennen.

Joop Zoetemelk (1970-1987)

Joop Zoetemelk is de allerbeste Nederlandse wielrenner ooit. Hij heeft als bijnaam De eeuwige tweede. Deze naamImage result for joop zoetemelk heeft hij doordat hij zes keer tweede werd in de Tour de France. Zijn grootste concurrent was Bernard Hinault. Hinault werd altijd eerste. Joop gaf niet op en won in 1980 de Tour de France. In totaal won hij tien keer een etappe in de Tour. In de Vuelta boekte hij ook succes. In 1979 won hij de Vuelta. Naast de grote rondes deed Joop ook mee aan de klassiekers. Zoetemelk won één keer de Amstel Gold Race, één keer de Waalse Pijl en twee keer won hij Parijs-Tours. Verder werd hij twee keer Nederlands kampioen. Hij werd twee keer verkozen tot sportman van het jaar. Na zijn sportcarrière wordt Zoetemelk een echte BN’er. Zo werd hij veel gevraagd voor interviews, tv-programma’s en reclames. In zijn jeugd woonde hij in Rijpwetering waar hij nu een grote held is. In dit dorp heeft hij zijn eigen standbeeld en een eigen fietspad. Joop is ook wel de Johan Cruijff van het wielrennen. Veel mooie prestaties en altijd wijze uitspraken. Zoetemelk is de grootste wielerheld van Nederland.

Jorick van den Noort
Jorick van den Noort | Optimistisch / rustig / behulpzaam | Mijn held: Marcel Kittel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *